30.01.2018

Tietoyhteiskunnan 90/10 sääntö

On ollut hienoa lukea viime aikoina Savon Sanomista useita digi-aiheisia juttuja. Pohjois-Savon liiton digijohtajana edistän digitalisaatiota sekä sote- ja maakuntauudistuksen että Pohjois-Savon kuntien näkökulmasta. Jutuissa ja pääkirjoituksessa (15.1.) on nostettu esiin sekä paikallista näkökulmaa että valtakunnallisia tilastoja. Esimerkiksi internetin käyttöasteet ovat eräänlainen mittari kuvaamaan kansalaisten valmiuksia tietoyhteiskunnassa. Valmiudet voidaan kuvata 90/10 säännöllä, jossa 90 kuvaa hyviä ja 10 puutteellisia valmiuksia koko väestön osalta. Mielipidekirjoitukset ja aika monet jututkin keskittyvät jälkimmäiseen, sillä epäkohtiin tulee puuttua. Yhteiskunnan kehitystä ei voida hidastaa vähemmistön mukaisesti, mutta vähemmistö tulee huomioida muutoksessa.

Yksi ratkaisu on digitukipalvelut, joihin pääkirjoituksessakin viitattiin. Kirjoituksesta voi saada käsityksen, että yhdistykset ja kirjastot olisivat jollain lailla väärä paikka tarjota tukipalveluja. Olen jo vuosia sitten kannustanut mm. eläkeläisjärjestöjä ottamaan suuremman roolin digitukipalvelujen tuottamisesta jäsenistölleen. Kokeilujen perusteella olemme myös saaneet havaita, että kirjastot ja kirjastoautot ovat mitä parhaimpia matalan kynnyksen tukipalveluyksiköitä. Näiden toimijoiden asemaa pitää vahvistaa ja henkilöitä kouluttaa sähköisen asioinnin ammattilaisiksi. Lisäksi tarvitaan nykyistä enemmän julkisen ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä ja vastuunottamista. Asiakaslähtöinen digitukipalvelu voidaan rinnastaa mihin tahansa muuhun neuvontapalveluun yhteiskunnan erilaisissa kehitysvaiheissa.

Pohjois-Savossa olemme tehneet jo vuosia töitä sekä digitalisaation edistämiseksi, että riittävien tukipalvelujen tarjoamiseksi. Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke, Tulevaisuuden kuntien ICT-yhteistoiminnan toteuttamishanke ja monet muut hankkeet ovat käytettävissä olevia resursseja. Sote- ja maakuntauudistuksen puolella olemme valmistelleet kuntien, maakunnan ja valtion yhteisiä asiointipisteitä. Tulevaisuuden näkymänä tarjoamme palvelut ensisijaisesti sähköisesti, valtakunnallisia digiperiaatteita noudattaen ja autamme niitä, jotka eivät pysty itse käyttämään digitaalisia palveluja. Lisäksi kesäkuussa julkaistaan Käsikirja tulevaisuuden kuntien digitalisaatioon, jota kirjoitan yhdessä eMaaseutu-hankkeen Minna Jaakkolan kanssa. Kirja toteutetaan yhteistyössä Valtiovarainministeriön digikuntakokeilujen kanssa ja jaetaan kaikkien Suomen kuntien käyttöön.

Toni Auvinen, digijohtaja
Pohjois-Savon liitto

Jaa linkki somessa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>